Over ons

 Wie zijn wij?

In de streek Armorica, het huidige Bretagne, ligt het naamloze dorpje van Asterix en Obelix. Je kunt Armorica vergelijken met het boek waarvan gezegd wordt dat het einde nabij is. Het boek is overbodig. Wij denken daar heel anders over: het papieren boek zal blijven bestaan. En dus maken wij papieren boeken – met de modernste digitale technieken. En houden we, net als Asterix en Obelix, met veel plezier probleemloos stand tegen de waan van de dag. ‘Rare jongens, die Romeinen.’ Dat geldt ook voor de doemdenkers die keer op keer de ondergang van het boek voorspellen.

Armorica is de uitgeverij voor boeken die vanuit, of rondom de master Boekwetenschap aan de Universiteit van Amsterdam worden geschreven. Hieronder vallen masterscripties, proefschriften en andere publicaties. Bij deze master is het mogelijk om scripties als boek uit te geven. Maar we geven ook andere boeken uit die met boekwetenschap te maken hebben.

Lisa Kuitert is hoogleraar Boekwetenschap aan de Universiteit van Amsterdam. Zij promoveerde op een onderzoek naar literaire uitgevers in de negentiende eeuw (Het ene boek in vele delen. De uitgave van literaire series 1850-1900, De Buitenkant). In 1997 publiceerde ze het overzichtswerk Het uiterlijk behang. Reeksen in de Nederlandse literatuur (De Bezige Bij) over twintigste-eeuwse uitgevers en hun uitgeefformules. Zij staat aan de wieg van de Master Redacteur/editor en geeft colleges over het boekenvak. In 2015 verscheen haar boek Het boek en het badwater, waarin ze een pleidooi houdt voor het papieren boek. Ze is redacteur van Armorica. 

Mail: e.a.kuitert@uva.nl

Paul Dijstelberge doceert Boekwetenschap aan de Universiteit van Amsterdam. Hij studeerde Historische Letterkunde, Boekwetenschap en Byzantinologie aan de Universiteit van Amsterdam. Na tien jaar gewerkt te hebben als kok in een restaurant, werd hij wetenschappelijk bibliograaf bij de Bibliotheca Philosophica Hermetica, de Koninklijke Bibliotheek en de Universiteitsbibliotheek van Amsterdam. In 2005 werd hij benoemd tot Conservator bij de Bijzondere Collecties met als specialismen: – het gedrukte boek 1470-1800 en de Medisch Historische Collecties. Daarnaast publiceert hij regelmatig wetenschappelijke artikelen (zowel literair-historisch als medisch-historisch) en schrijft hij korte verhalen die in de Revisor zijn gepubliceerd. Hij is redacteur van Armorica.

Mail: p.dijstelberge@uva.nl

Silke Geven is masterstudente Boekwetenschap aan de Universiteit van Amsterdam. Ze behaalde in 2019 haar masterdiploma Geschiedenis aan de Universiteit Antwerpen met haar scriptie (Ruimte voor genezing Continuïteit en verandering in de Antwerpse medische markt tussen 1540 en 1800). Ze heeft echter niet enkel een passie voor geschiedenis, maar ook voor boeken. In 2018 liep ze stage bij de Bijzondere Collecties van de Universiteit Antwerpen, waar ze oude boeken toegankelijker trachtte te maken voor kinderen. Ze deed dit door workshops te organiseren en een interactieve website op te bouwen waarop kinderen informatie konden vinden over het maken van oude boeken. Ze is uitgever/redacteur van Armorica.

Mail: silkegeven@hotmail.com

Manon Beuze is masterstudente Boekwetenschap. Zij bouwt graag bruggen tussen mensen en boeken. Tijdens haar bachelor Humanistiek gaf ze altijd een boekwetenschappelijke draai aan de mensgerichte vakken. Haar scriptie over de prestatiemaatschappij en hoe dit wordt verbeeld in jeugdboeken was een project waar ze met veel passie aan gewerkt heeft. Eerder was ze ambassadeur bij Blossom Books en lid van het ‘Best of YA’ team van Unieboek|Het Spectrum. Ze is uitgever/redacteur van Armorica.

Mail: manon.beuze@student.uva.nl